Kahve Dünyası tarafından Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre Türk kahvesi en çok Marmara Bölgesi'nde, en az Güneydoğu Anadolu bölgesinde tüketiliyor.

%77 İLE TÜRK KAHVESİ BİRİNCİ

Kahve Dünyası, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle bir araştırma yayımladı. Türkiye’nin yedi bölgesini de kapsayan araştırma için, nüfusun en kalabalık olduğu ilk 26 ilde, 18 yaş ve üzeri 1615 kişiyle görüşme yapıldı. Katılımcıların en çok tercih ettiği kahve çeşidi yüzde 77 ile Türk kahvesi olurken her 100 kişiden 95’i Türk kahvesini sevdiğini söyledi.


‘GÜNDE BİR FİNCAN’

Genel katılımcılar içinde en çok Türk kahvesi içenler yüzde 80 ile Marmaralılar. Son sırada ise yüzde 12 ile Güneydoğu Anadolu yer alıyor. Türkiye genelinde günde içilen Türk kahvesi ortalaması ise bir fincan.

‘MARMARA BÖLGESİ ÖNDE’

Türk kahvesi içen her 100 katılımcıdan 60’ı Türk kahvesini tadını sevdiği için içtiğini belirtiyor. Türk kahvesinin tadını en çok seven yüzde 80 ile Marmaralılar olurken onu yüzde 77 ile Egeliler izliyor. İç Anadolu Bölgesi’ndeki katılımcılar ise tadından ziyade keyifli bir mola vermek için Türk kahvesi içtiklerini ifade ediyor.

TÜRK KAHVESİNİN ANLAMI: KARŞILIKLI SOHBET

Araştırmada katılımcılara, Türk kahvesinin kendileri için ne ifade ettiği de soruldu. Türkiye genelinde her 100 kişiden 63’ü bu soruya karşılıklı sohbet cevabını verirken Güneydoğu Anadolu’daki katılımcıların ise yüzde 100’ü Türk kahvesi denildiğinde akıllarına karşılıklı sohbetin geldiğini söyledi.

DOST MECLİSİ’

Akdeniz ve Karadeniz’de misafirliği ifade eden Türk kahvesi, Ege’de dost meclisini çağrıştırıyor. Kadınların Türk kahvesinde ilk tercihi de karşılıklı sohbet olurken erkekler ise yemeklerden sonra içmeyi sevdiklerini belirtiyor.

TUZLU KAHVE GELENEĞİ EN ÇOK DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE DEVAM EDİYOR

Araştırma, kız isteme merasiminin vazgeçilmezlerinden biri olan tuzlu kahve geleneğinin de devam ettiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan her 100 evli kadından 58’i tuzlu kahve yaptığını söylerken evli erkeklerin yüzde 47’si tuzlu kahve içtiğini ifade ediyor. Tuzlu kahveyi en çok içen erkekler yüzde 84 ile Doğu Anadolu’dan çıkarken onu yüzde 83 ile Güneydoğu Anadolu takip ediyor. Marmara yüzde 14, Akdeniz ise yüzde 37 ile tuzlu kahvenin en az içildiği bölgeler.

ARAŞTIRMADAN ÇIKAN DİĞER SONUÇLARSA ŞÖYLE:

Her 100 kişiden 73’ü Türk kahvesini ‘köpüklü’ tercih ediyor.
Türk kahvesinin yanında en sevilen lezzet yüzde 42 ile çikolata.
Türk kahvesi yüzde 55 gibi bir oranla orta şekerli seviliyor.
Gün boyunca yemeklerden sonra tercih edilen Türk kahvesi, en çok akşam saatlerinde içiliyor.

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

Tam bir antioksidan deposu
Telvesi ile birlikte pişirilmesi şüphesiz ki Türk kahvesinin antioksidan kapasitesini artırıyor. Böylelikle içeriğindeki polifenoller ile antikanserojen özellik kazanıyor. Yapılan çalışmalar günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koruyucu olduğuna işaret ediyor.

Konsantrasyon yeteneğini artırıyor
Sabah saatlerinde içilen bir fincan şekersiz Türk kahvesi zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırıyor. Kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildiğinde ise bu yeteneği daha çok artırdığına işaret ediliyor.

Ömrü uzatıyor
Atina Üniversite’si Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma; hergün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde uzun yaşama oranının daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

Alzheimer hastalığını önlüyor
Yapılan araştırmalar kahvenin, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının önüne geçtiğini ortaya koyuyor. Düzenli olarak alınan kafein, bilişsel faliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor.

Tansiyona etkisi yanlış biliniyor
Türk kahvesinin içeriğindeki kafeinin tansiyonu kısa süreli olarak yükselttiğini, uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içilen Türk kahvesinin tansiyon üzerine zararlı bir etkisini yok.

Kalbe dost
Günde 1 fincan kahve kalp dostu. Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi geliyor. Araştırmalar düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde kalp ve lenf damarlarının iç yüzeylerindeki hücrelerin onarılmasıyla kalp rahatsızlığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Şeker Hastalığı Riskini Azaltıyor
Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve Tip-2 diyabete yakalanma riskini %23 oranında azaltıyor.

Vücutta Yağ Yakımını Uyarıyor
Kafein içeriği ile birlikte spordan yarım saat önce içilen Türk kahvesi spor esnasında yağ yakımını artırıyor. Adrenalin hormonu salgılatarak kalp ve dolaşım sisteminin uyarılmasını ve daha fazla enerji yakımını sağlıyor.

Safra Taşı Oluşumunu Engelliyor
Özellikle kadınlarda oluşma riski yüksek olan safra taşlarının günde 3 fincan kahve içen kadınlarda içmeyenlere göre %25 daha az görüldüğüne işaret ediliyor.

Karaciğer yağlanmasına faydalı
Kafein, karaciğer yağlanmasına çok iyi geliyor ve iltihabı azaltıyor. Günde bir fincan kahve içenlerde karaciğer yağlanması daha az görülüyor.

Kaynak:Ajanslar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

SARIZEYBEK MEDYA

Güncel Haberwww.sarizeybekhaber.com.tr
Güncel Araştırmawww.bilgeturksam.com
Video Haberwww.sarizeybek.tv
Özel Haberwww.erdalsarizeybek.com.tr
KİTAPwww.sarizeybekhaber.com.tr
ÖZGEÇMİŞİ