Genel
06 Eylül 2018 ( 13404 görüntülenme )

ŞARBON HASTALIĞINA KARŞI NE YAPMALI?

İrlanda ve Brezilya'dan ithal edilen büyükbaşlarda şarbon virüsüne rastlanmasının ardından vatandaşları uyaran Doç. Dr. Turhan Togan, "Eti 15 dakika pişirip, sütü de 15 dakika kaynatarak bu hastalıktan kendimizi koruyabiliriz" dedi.


PANİĞE GEREK YOK

Türkiye’nin farklı illerinde görülen deri şarbon vakaları paniğe yol açarken, İzmir Özel Can Hastanesinde görevli Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Togan, "Panik yapmaya gerek yok" uyarısında bulundu. Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlığının gerekli tedbirleri aldığını belirten Uzman Doç. Dr. Togan, "Et ve süt ürünleri uygun şartlarda pişirerek bu mikroptan korunmamız mümkün" dedi. 

15 DAKİKA PİŞİRİN

Et ve süt ürünlerinin üretimi konusunda önemli uyarılarda bulunan Uzman Doç. Dr. Togan, "Et ürünlerinin en az 15 dakika pişirilmesi gerekmektedir. Çiğ veya az pişirilmiş tüketilen et ve et ürünleri risk teşkil etmektedir. Süt tüketilmeden ve peynir yapılmadan önce en az 15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Yöresel olarak hastalığın tespit edildiği bölgelerde titizlikle önlem alınması gerekmektedir” diye konuştu.

UHT sütlerini kaynatmamıza gerek olmadığını belirten Uzman Doç. Dr. Togan, şöyle devam etti:

'ÇİĞ SÜTÜ KAYNATIN'

"Çiğ olarak aldığımız sütleri ise kaynatmak şarbon hastalığı yanı sıra daha sık olarak karşılaştığımız brucella hastalığından da korunmak acısından son derece önemlidir. Endüstiyel üretilen ve UHT yöntemi kullanılarak üretilen süt, peynir ve yoğurt ürünleri güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Bireysel olarak hazırlanan yoğurt ve peynir ürünlerinin uygun hazırlanan sütlerle yapıldığından emin olunması tavsiye ederim."


Türkiye’de yüzde 95 oranında deri şarbonunun görüldüğünü ve panik yapmaya gerek olmadığını kaydeden Uzman Doç. Dr. Togan, “Şarbonlu ete eldivensiz dokunmamak gerekir. Ellerimizdeki çatlak ve yaralardan mikroorganizma çok rahatlıkla tutunup derimize yerleşebilir ve lezyonlar ortaya çıkabilir” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzman Doç. Dr. Togan, "Ülkemizde en sık görülen formu deri şarbonudur. Temas sonrası özellikle el parmaklarında başlayan içi sıvı dolu lezyonlar zamanla kabuklu siyah ülsere bir hal alır. En masum ve tedavisi kolay olan formu deri şarbonudur. Solunum yolu ile bulaşan şarbon şekli ölümcül seyredebilir. Ateş yüksekliği öksürük kanlı balgam ve solunum yetmezliği bulguları görülür.Mide bağırsak yoluyla gıdalarla alınan sporlar bulantı kusma , kanlı ishal karın ağrısı ile başlayıp şok tablosuna kadar ilerler. Bu durumlar acilen tedavi edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ NEDİR?

Uzman Doç. Dr. Togan, sözlerini şöyle tamamladı:"Hangi form ile karşımıza çıkarsa çıksın tedavisi antibiyotiktir.Deri şarbonu tedavi edilebilir ve daha yüz güldürücü bir hastalık formu olmakla birlikte akciğer ve mide bağırsak sistemi şarbonları ağır ve ölümcül olabilmektedir. Ağır vakalar hastanelerde yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Riskli bölgelerde çalışan ve temas riski olan meslek guruplarına yönelik şarbon aşısı uygulanmaktadır.”

kaynak:yeniçağ

Bunlar da İlginizi Çekebilir

SARIZEYBEK MEDYA

Güncel Haberwww.sarizeybekhaber.com.tr
Güncel Araştırmawww.bilgeturksam.com
Video Haberwww.sarizeybek.tv
Özel Haberwww.erdalsarizeybek.com.tr
KİTAPwww.sarizeybekhaber.com.tr
ÖZGEÇMİŞİ