Genel
05 Haziran 2018 ( 418 görüntülenme )

ENGİNARIN 17 MUHTEŞEM FAYDASI!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kişilerde yorgunluk ve halsizlik belirtileri baş göstermeye başlar. Bu şikayetlerin arttığı dönemlerde vitamin ve mineral içeriği bakımından zengin olan enginarın tüketimi ise vücut sağlığı için önemli bir kaynak haline gelir. 


Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Deniz Şafak, “Güçlü bir antioksidan kaynağı olan enginar, aynı zamanda hücre yenileme özelliği taşırken yaşlanma etkilerini de geciktirir. Kanser savaşçısı enginarın yorgunluk hissini azaltmada da etkisi büyüktür.” diyor.

İşte sağlık iksiri denebilecek bir sebze olan enginarın faydaları...

1- Enginar, zihni dinlendirir. 

2- Kalp adalelerini kuvvetlendirerek onu yoran üre ve kolesterolü düşürür, kalbin rahat çalışmasını sağlar.

3- Enginar yapakları yüksek oranda lif içerir. Bağırsak hareketlerini sağlar ve kabızlığı önler.

4- Demir bakımından zengin olan enginar, anemiyi önlemek için tüketilen yiyeceklerin başında yer alıyor.

5- Hazımsızlık, şişkinlik, tuvalete çıkamama gibi problemleri çözüyor.

6- Enginar yaprakları, karaciğerin toksinlerden temizlenmesini sağlar.

7- Vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar, idrar söktürür.

8- Karaciğer ve böbrek yetmezliğine faydalıdır.

9- Sarılık, hepatit, romatizma hastalıklarının iyileşmesinde enginarın olumlu katkısı oldukça fazladır.

10- İştah açar.

11- Enginarın, afrodizyak etkisi mevcuttur.

12-Güçlü bir antioksidan kaynağı olan enginar, aynı zamanda hücre yenileme özelliği taşırken yaşlanma etkilerini de geciktirir. 

13-Kanser savaşçısı enginarın yorgunluk hissini azaltmada da etkisi büyüktür. 

14-Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.

15-Bahar ve yaz aylarında özellikle tatil dönemleri alkol tüketiminde artış görülür. Halk arasında “karaciğer dostu” olarak bilinen enginar, vücutta biriken alkolün atımını kolaylaştırdığı için bu aylarda sıkça tüketilmelidir. 

16-Kilo artışı ve çeşitli ilaçların kullanımı sebebiyle zamanla karaciğerde yağlanma problemiyle de karşılaşılabilir. Enginar aynı zamanda bu yağlanmanın önüne geçmede etkili bir sebzedir. 

17-Yapılan bazı çalışmalar, enginarın kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğu sonuçlarını vermiştir. Düzenli enginar tüketimi, kan şekerinde yaşanan iniş çıkışları düzenler.

Enginardan tam anlamıyla faydalanabilmek için…

Enginarın faydalarını bilmek yeterli değil, nasıl pişirilmesi ve nasıl tüketilmesi gerektiği de önem taşıyan noktalardan. Enginarın pişirme süresi, diğer sebzelerde olduğu gibi kısa tutulmalıdır. Çünkü B1, B2 ve B6 vitaminleri ısıya hassas vitaminlerdir ve sebzeler uzun süre ateşe maruz kaldığında bu vitaminlerde kayıp yaşanır. 

Genel olarak zeytinyağlı yemek olarak hazırlanan enginar ayrıca az yağlı şekilde pişirilmelidir. Çünkü enginarın içeriğinde bulunan A vitamininin vücut tarafından kullanılabilmesi için zeytinyağının kullanılması gerekir. Ortalama bir enginar için kullanılacak bir tatlı kaşığı zeytinyağı, yağda eriyen vitaminlerin vücut tarafından kullanılmasını sağlar.

Kaynak: ajanslar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

SARIZEYBEK MEDYA

Güncel Haberwww.sarizeybekhaber.com.tr
Güncel Araştırmawww.bilgeturksam.com
Video Haberwww.sarizeybek.tv
Özel Haberwww.erdalsarizeybek.com.tr
KİTAPwww.sarizeybekhaber.com.tr
ÖZGEÇMİŞİ